Angst og tvangstanker · Coaching · Eksamen · Teenager · Terapi og coaching på telefon · Til studerende

Eksamensangst og den sorte klap, der går ned

Eksamensangst er forårsaget af de tanker, vi gør os om egne præsentationer. Hvis vi har negative forventninger, har det en forstærkende effekt, og vi begynder at tro på angsten, og at vi rent faktisk ikke kan klare det.

Negative forventninger kan påvirke hverdagen i ødelæggende grad, lige fra forstyrret søvn, dårlig koncentration og præstationsevne til svigtende hukommelse. Negative forventninger til eksamen, der giver sådanne symptomer, er stress symptomer.

Desværre er det ofte sådan, at vore tanker bliver negative og forværrer den negative spiral. Vi begynder at finde negative eksempler, der bekræfter at det vil gå dårligt, at vi ikke kan eller er dårlige til et eller alle fag. Den negative tanke fokus, betyder at, de gange, det gik godt, hvor vi gjorde det på trods af angsten og gennemførte, de skubbes i baggrunden og tillægges ikke værdi. Fokus bliver: At vi ikke kan.

Man kan ikke tænke sig ud af eksamensangst ved at fortsætte med de samme tankemønstre, der skabte angsten.

Angsten kan derimod få mindre værdi, ved ikke at lytte til den og dens påvirkning og aktivt stoppe den negative tanke spiral. Herved kan vi finde måder at cope med angsten, selvom risikoen stadig er der.

Ved at tykne historier, der ikke understøtter angsten, styrkes det at “turde prøve” på trods af angsten. Ved at udbrede den fortælling, vi har omkring os selv, gør vi vores billede af os selv mere nuancerede end angstens forsimplede billede. Samtidig kan angstens “enten/eller katastrofe scenario” nedbrydes til mere håndterbare dele, der stadig kan være svære at udføre – men ikke umulige. Og måske bliver scenariet en lille smule mindre “enten/eller”. Nogle gange kan der være en hjælp at tænke “og hvis det sker, hvad er så det værste der kan ske”?

Vore tanker omkring os selv og de værdier, der er vigtige for os, betyder meget, for hvad vi kan i en given situation. Hvis det er virkeligt vigtigt kan angsten godt være der og fortælle os at det går super dårligt, men vi vil alligevel forsøge.

Vore værdier gør, at vi ikke giver op. Og når giver vi ikke op, er der implicit en viden om at vi kan, måske ikke fra en lignende eksamenssituation men måske fra en anden kontekst, eller stædigheden til at få tingene igennem trods modstand. Ofte kan vi ikke selv se disse alternative historier, konteksten og værdier selv, da angsten og de tanker den medfører er kraftige og overskygger alt andet.

Hvis vi ikke gør noget ved eksamensangst, så kan angsten blive paralyserende, i nogle tilfælde så voldsomt, at ens hukommelse i eksamenssituationen sviger og man “bliver helt blank” og “den sorte klap går ned”. Det er en stress reaktion, hvor hukommelsen svigter, da angsten for at fejle bliver så totaliserende, at angsten forhindrer os i at prøve. Det er derfor vigtigt inden eksamen at have forstået mekanismen for angsten og have re-positioneret sig i forhold til angsten så den ikke overtager og får hukommelsen til at svigte.

At ændre sit syn på egen formåen er ikke nemt i situationen, derfor er det godt at have en at tale med, der kan hjælpe med at sætte tingene i perspektiv og trække undtagelserne frem. Undtagelser kan både være situationer hvor det er gået godt til eksamen eller andre kontekster hvor vi har klaret en opgave eller når et mål.

Spirit and Mind ApS

Spirit and mind ApS har siden 2009 arbejdet med terapi og coaching. En af den narrative metodes måder, er at bringe foretrukne historier frem og tykne dem i hverdagen. Foretrukne historier er historier, der beskriver et liv, der er værd at leve, lykke og meningsfyldthed. Foretrukne historier can også være historier om at have et balanceret liv, hvor pligter, familie og sjov kan eksistere på samme tid.

Priser og rabat

Spirit and Mind ApS ønsker, at terapi og coaching skal være en mulighed for alle og giver rabat til: Studerende, arbejdsløse, pensionister og efterlønsmodtagere. Der gives ikke rabat til par- og familieterapi.

Se hjemmeside og priser her

Tider og kontakt

Hos Spirit and Mind ApS kan du få tider hos Inge G. F. Larsen til samtaler uden for almindelig arbejdstid.

Se tider hos Spirit and Mind ApS her

Kontakt Spirit and Mind ApS her

Narrative samtaler med rabat på Frederiksberg og på Skype

Spirit and Mind ApS tilbyder individuel terapi og coaching, business & executive coaching, outplacement samtaler, par- og familieterapi samt terapi med børn og unge på Frederiksberg og over Skype ud fra den narrative tilgang. Endvidere arbejder Spirit and Mind ApS med højtbegavede børn, hvilket er børn med en IQ over 125.

Coaching and Therapy is also given in English for non-Danish speaking persons.

Se et overblik over alle muligheder for samtaler her

Se yderligere information på Spirit and Mind ApS’s hjemmeside her

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s