Akut hjælp · Angst og tvangstanker · Anoreksi · Depression · Ensomhed · Erhverv og arbejdsliv · Humørsvinginger · Identitetskrise · Livskrise · Motivation · Pensionist · Selvmordstanker · Selvværd · Stress · Tab og sorg

Forandring kan give lavt selvværd og paralysering

Megen forandring er godt, noget man ønsker og planlægger og alligevel kan selv en ønsket forandring give et tomrum, føre til lavt selvværd og paralysere.

Tomrummet kan opstå, når vi har fokuseret meget intenst på en opgave, fx en eksamensopgave eller en arbejdsopgave. Alt tiden er gået med at udføre opgave og alt andet er blevet nedprioriteret.

Hvis denne mono-fokus har stået på over lang tid, og opgaven pludseligt er slut, kan vi pludseligt ikke huske alle de ting, vi gerne ville, hvis vi kunne og vi længtes efter, da opgaven stod på.

Handlingslammelse kan opstå, når vi har tiden og muligheden, men ikke ved hvad vi vil, da vi ikke kan handle uden at have et ønske om at ville noget. At være handlingslammet, fører ofte til passivitet, vi tænder tv’et og så gik den aften. I længden bliver der utilfredsstillende. Vi kommer til at føle, vi ikke når noget og konkludere måske, at vi ikke kan noget og ikke evner at mærke, hvad vi vil – vi begynder historien om at vi selv er skyld i det, at vi er forkerte, mangler noget o.l.

Lavt selvværd kan komme af den meningsløshed, der kan opstå, når fokus ikke er imod noget konkret. Man begynder måske at nøjes med, trække tiden ud for at slippe for at forholde sig til at skulle finde ud af noget.

Det kan blive en ondt cirkel, idet den dominerende historie om, at vi ikke kan, mangler noget og ikke kan se, hvad der kan føre ud af monotonien bliver bekræftet af passivitet, handlingslammelse, tvivl og det at trække tiden ud og nøjes med.

I enkelte tilfælde betyder passiviteten, at vi laver mindre og mindre, begynder at isolere os og føler os ensomme og måske bliver deprimerede. Det kan blive bekræftet af tanken om “at skulle have noget at byde på” i samtaler med andre. Det at indgå i fællesskaber kræver energi og overskud, og afhængig af, hvor man er med sig selv, er det ikke altid tilstede.

Betyder det at forandring er noget dårligt, der skal undgås. Nej, men det er vigtigt at være opmærksom på at have balance i det vi foretaget sig, i det omfang det kan lade sig gøre. Hvis det ikke lader sig gøre, så hjælper kendskab til risikoen for, at der kan opstå et tomrum efter opgaven er slut til at vide hvad der sker og hvorfor når vi står i situationen.

Det hjælper at vide, at hvorfor situationen er opstået, og hvilke faktorer der holder paralyseringen i live og at lyst ikke altid “bare” kommer af sig selv.

Det er vigtigt at vide, hvad der er vigtigt for en selv, og at være i kontakt med om man lever i overensstemmelse med sine værdier. Hvis kun én af værdier er opfyldt kan det lede til et “fattigt” liv – hvor meningen er svær at fastholde – især hvis denne ene ting ophører eller forsvinder – fx en kæreste, man har giver mere af sig selv end der var balance i at give.

Forandringsprocesser kan forberedes, både hvordan forandringen implementeres, men i lige så høj grad, hvad der skal ske bagefter, når forandringen er gennemført.

Ofte glemmer vi at fokusere på “bagefter”, i jagten på at få forandringen opfyldt. Det ses ved nogle personer, der har fokuseret ekstremt på karriere hele livet og så går på pension, får identitetskrise og depression, da de ikke længere føler de er noget værd eller bidrager med noget væsentligt.

Spirit and Mind ApS

Spirit and mind ApS har siden 2009 arbejdet med terapi og coaching. En af den narrative metodes måder, er at bringe foretrukne historier frem og tykne dem i hverdagen. Foretrukne historier er historier, der beskriver et liv, der er værd at leve, lykke og meningsfyldthed. Foretrukne historier can også være historier om at have et balanceret liv, hvor pligter, familie og sjov kan eksistere på samme tid.

Priser og rabat

Spirit and Mind ApS ønsker, at terapi og coaching skal være en mulighed for alle og giver rabat til: Studerende, arbejdsløse, pensionister og efterlønsmodtagere. Der gives ikke rabat til par- og familieterapi.

Se hjemmeside og priser her

Tider og kontakt

Hos Spirit and Mind ApS kan du få tider hos Inge G. F. Larsen til samtaler uden for almindelig arbejdstid.

Se tider hos Spirit and Mind ApS her

Kontakt Spirit and Mind ApS her

Narrative samtaler med rabat på Frederiksberg og på Skype

Spirit and Mind ApS tilbyder individuel terapi og coaching, business & executive coaching, outplacement samtaler, par- og familieterapi samt terapi med børn og unge på Frederiksberg og over Skype ud fra den narrative tilgang. Endvidere arbejder Spirit and Mind ApS med højtbegavede børn, hvilket er børn med en IQ over 125.

Coaching and Therapy is also given in English for non-Danish speaking persons.

Se et overblik over alle muligheder for samtaler her

Se yderligere information på Spirit and Mind ApS’s hjemmeside her

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s