Effekten af coaching og terapi · Familieterapi · Forældreproblematikker · Hvor hurtigt går det? · Identitetskrise · Livskrise · Mor/datter konflikt · Parterapi · Psykoterapi · Referencer · Samtaleterapi · Teenager

Status af et afsluttet terapiforløb, kvinde 45 år, temaet var: At føle sig tilpas i Danmark og i hendes forhold til hendes mand og steddatter

Denne status er en oversættelse af et engelsk indlæg: Se det original blogindlægget her

Status for et afsluttet terapiforløb med en kvinde på 45 år, som havde 15 gange før terapien blev afsluttet. Temaet var: At føle sig tilpas i Danmark og i hendes forhold til hendes mand og steddatter.

Denne Status kan give dig et indtryk af, hvordan det er at starte i terapi og hvordan det at opbygge foretrukne historier kan hjælpe til at klare udfordringer og problematiske forhold.

Teksten er anonymiseret.

Baggrund

Køn og alder? 

Kvinde 45

Hvilket land er du fra og i hvilken del af Danmark bor du?

USA og København

Hvor land tid har du gået i terapi hos Spirit and Mind ApS?

9 måneder: April – december 2011

Hvorfor valgte du Spirit and Mind ApS?

Hjemmesiden fik det til at virke mindre institutionaliseret end andre steder, og prisen var rigtig.

Har du gået i terapi før? Er der nogen forskel på denne terapi og den narrative tilgang? Hvilken effekt har den mulige forskel haft?

Ja i 2002-2003. Den største forskel er, at min tidligere terapeut ikke var aktiv. Han var mere en lytter og jeg husker ikke, at have hørt hans input, men skulle altid selv komme til mine egne konklusioner. Min tidligere terapeut optog samtalen på bånd og tog ikke interaktive noter.

Jeg har nydt at høre Inges “stemme”. Jeg husker, at jeg følte mig frustreret over min tidligere terapeut, fordi jeg aldrig vidste, hvad han tænkte, han var altid så upartisk. Jeg kan godt lide “fornuft-checket”, som jeg har fået fra Spirit and Mind ApS.

Problematik

Hvordan vil du beskrive dit liv/din hverdag før terapien hos Spirit and Mind ApS?

Fundamentalt set følte jeg mig så utroligt malplaceret i Danmark, og ikke hørt af min mand og steddatter. Jeg følte, at kun meget få ting gik godt, og jeg følte mig virkeligt træt på grund af udfordringerne med at etablere mig selv i Danmark.

Hvad er historien om problemet/problemerne? Har du kendt problemet/problemerne i længere tid?

Lige siden jeg flyttede til Danmark har jeg følt mig malplaceret. Så ja, de (problemerne) har været et stykke tid, inklusive de problemer, jeg havde med min mand.

Effekt af terapien

Hvad tager du med dig fra terapien?

Jeg tager en masse ting med mig. Navnligt tiltro til at mit liv udvikler sig i en positiv retning, og at jeg har rigtigt meget at være taknemmelig for.

Hvad har været det mest betydningsfulde ved i terapiforløbet?

At være mere i ro med mange områder i mit liv. Også indsigten, at jeg ikke behøver at lægge pres på mig selv, for at opnå et positivt forhold til mit stepdatter.

Hvor effektivt vil du sige at terapien har været?

Ret effektiv. Jeg har helt sikker udfoldet nogle af mine problemer konstruktivt og kigget ind i dem. Uden terapi, husker jeg, at jeg blev for følelsesmæssig omkring mine problemer, og at jeg følte mig så håbløs.

Hvordan er det at tale med Inge på engelsk?

Nemt.

Du har modtaget noter som pdf-filer efter hver session med et referat af dine egne ord:

Hvordan har du brugt disse noter?

Jeg har normalt læst noterne fra den tidligere terapitime lige før en ny terapitime.

Har noterne hjulpet dig/gjort nogle ting nemmere?

Ja. Jeg har vært i stand til at observere mine egne følelser og tanker i nedskrevet og simplistisk form. Det har vært hjælpsomt, fordi det har hjulpet mig til at fokusere på essensen af mine problemer, i stedet for at blive fanget i følelsesmæssige tangenter.

Hvor ofte og hvordan har du brugt noterne?

Jeg har læst de sidste noter før hver ny terapitime.

Hvad er effekten af terapien på din hverdag?

Positiv. Jeg tænker, at værktøjet med at lave taknemmelighedsliste har været meget hjælpsomt. Jeg føler mig også generelt mere afbalanceret. Det har været rigtigt godt, at have dette sted at tale om mine problemer. Men, jeg mærker ikke noget specielt aspekt af min hverdag, der er særligt påvirket af terapien. Jeg tænker, at jeg er vokset og har udviklet mig de sidste 9 måneder og at terapien har vært en del af den udvikling, men ikke årsagen til hele udviklingen.

Har dine tanker omkring dig selv ændret sig?

Ja, jeg er mere i ro med mig selv. Jeg er også mindre bekymret om at beskytte mit gamle selv og mine gamle måder. Jeg ved, hvem jeg er. Mine vaner og mine relationer ændrer sig måske, men jeg er ikke drevet af at kæmpe for at holde mit “gamle selv” i live eller endda gamle overbevisninger i live for den sags skyld.

Har der været ændringer i dine relationer og i din kommunikation med andre mennesker?

Ja, jeg er mere konstruktiv og mere venlig i min relation til min mand og steddatter. Jeg har også prøvet at arbejde med den måde, hvorpå de foretrækker at kommunikere.

Har der været nogle ændringer i din opførsel over for og dine tanker omkring andre mennesker?

Jeg har sluppet behovet for at forbedre mit dansk, så jeg er meget bedre tilpas nu med at bruge engelsk i min kommunikation på arbejdet og andre steder. Jeg tror, dette har været en betydningsfuld ændring i min opførsel, hvilket har givet mig større selvtillid og har hjulpet mig til at opbygge relationer.

Har der været nogle ændringer i din fritid?

Jeg forkæler mig selv med at købe ting og gå ud, hvilket jeg tager mere seriøst og jeg er mere tilpas med at gøre nu. En del af det har at gøre med, at have en indkomst nu og føle mig finansielt uafhængig.

Hvordan har terapien påvirket dine valg, beslutninger og overvejelser?

Jeg har bemærket, at jeg ikke undgår sandheden, som jeg gjorde før. For eksempel, undgik jeg i fortiden, at fortælle folk, at jeg gik i terapi, og nu er det sådan en lettelse simpelthen at fortælle sandheden. Jeg er mere engageret i at undgå alle “lade som om” situationer – om det er, at være “falsk flink” overfor min mands X eller at engagere mig i arrangementer, som min svigerfamilie holder, eller tale med min chef under min MUS (medarbejdeudviklingssamtale). Jeg er mere ærlig omkring det gode og det dårlige. Jeg tror, det kommer af større selvtillid i forhold til, hvem jeg er og det at slippe behovet for at “passe ind”. Jeg tager, det at være mine egen ambassadør, seriøst, og jeg ved, at jeg er ansvarlig for at ændre mit liv. At “lade som om” hjælper ikke.

Jeg gør også meget mere kun for mig selv. Jeg lader ikke mig selv bebyrde med, hvad der er “en god hustru” og “en god stedmor”. Jeg vil ikke “please” min mand eller min steddatter på bekostning af min egen fornuft og præferencer – hvilket jeg tror, var hvad jeg gjorde før.

Hvilke færdigheder har du udviklet under terapien?

At italesætte mine behov og bekymringer. At være ærlig overfor mig selv og dem omkring mig. At skabe mere veltilpashed for mig selv i Danmark. At være mere tilstede (Jeg arbejder stadig på dette!).

Er der sket ændringer i områder, der ikke umiddelbart er linket til din originale problematik/tematik(ker)?

Nej, jeg kommer ikke til at tænke på noget specielt.

Hvad er muligvis blevet lettere efter du er startet i terapi?

At tale med min mand.

Er der ting, du er blevet mere interesseret i at gøre, efter du har haft terapi?

At komme tilbage til mine tidligere hobbier. Jeg ved ikke om dette er relateret til terapien.

Hvilke personlige værdier er du muligvis kommet tættere på efter terapien?

At stå ved mig selv og være ærlig overfor mig selv. At arbejde for det jeg vil og ikke komme med undskyldninger for det. Sætte pris på hvor jeg er i øjeblikket og nyde processen.

Fremtid

Hvad kan hjælpe dig med at vedligehold og fastholde de opnåede forandringer?

Ugentligt dagbog. Gennemgå terapi noterne. Læse selvhjælpsbøger, som jeg stoler på.

Jeg tror, at jeg har behov for at være aktiv i at udvikle mig selv og bruge energi på at forbedre verden omkring mig, mit miljø og mine relationer.

Vil du anbefale Spirit and Mind ApS til andre, hvis ja hvorfor?

Ja, det var været et rigtigt godt talerum for ens problemer. Det er et rigtigt godt værktøj til at opnå dybere indre refleksion og på samme tid se ens problemer ved at træde tilbage, se det større billede og de større forbindelser i ens liv.

Hvis du skulle beskrive det sted du er nu med et ord, hvilket ord ville du så bruge?

Tilpashed

Hvad er effekten af at gøre status efter du har færdiggjort terapien?

Det gør fremskridtet og resultaterne af terapien klarere.

Hvis du skulle navngive, hvad du tager med dig fra terapien med et ord, hvad ville det så være?

Mulighed

Spirit and Mind ApS

Spirit and mind ApS har siden 2009 arbejdet med terapi og coaching. En af den narrative metodes måder, er at bringe foretrukne historier frem og tykne dem i hverdagen. Foretrukne historier er historier, der beskriver et liv, der er værd at leve, lykke og meningsfyldthed. Foretrukne historier can også være historier om at have et balanceret liv, hvor pligter, familie og sjov kan eksistere på samme tid.

Priser og rabat

Spirit and Mind ApS ønsker, at terapi og coaching skal være en mulighed for alle og giver rabat til: Studerende, arbejdsløse, pensionister og efterlønsmodtagere. Der gives ikke rabat til par- og familieterapi.

Se hjemmeside og priser her

Tider og kontakt

Hos Spirit and Mind ApS kan du få tider hos Inge G. F. Larsen til samtaler uden for almindelig arbejdstid.

Se tider hos Spirit and Mind ApS her

Kontakt Spirit and Mind ApS her

Narrative samtaler med rabat på Frederiksberg og på Skype

Spirit and Mind ApS tilbyder individuel terapi og coaching, business & executive coaching, outplacement samtaler, par- og familieterapi samt terapi med børn og unge på Frederiksberg og over Skype ud fra den narrative tilgang. Endvidere arbejder Spirit and Mind ApS med højtbegavede børn, hvilket er børn med en IQ over 125.

Coaching and Therapy is also given in English for non-Danish speaking persons.

Se et overblik over alle muligheder for samtaler her

Se yderligere information på Spirit and Mind ApS’s hjemmeside her

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s