Alkohol familier · Angst og tvangstanker · Børn · Depression · Ensomhed · Familieterapi · Forældreproblematikker · Mor/datter konflikt

Mor og datter konflikt

Morens perspektiv:
Når et barn har været del af ens liv føles det naturligt at beskytte det bedst muligt. At give de optimale muligheder betyder også til tider at guide og vejlede.

En mor-datter konflikt kan føles, som en afvisning af ens indsats, kærlighed og som om ens intention misforstås. Nogle gange føles det måske som om man næsten giver køb på sig selv for at gøre det bedst mulige.

Konflikten kan gøre at du begynder at frygte at tale med din datter. Alligevel er du splittet mellem kærligheden og konflikten.

For at løse konflikten begynder du måske at tale på en anden måde, måske bliver du mere kort for hovedet og mere kontant. Årsagen til det er formodentligt ønsket om, at dit budskab bliver hørt, forstået og anvendt.

Frygten gør måske også, at du har svært ved at finde emner, I kan tale om. Samtalerne begynder måske mere at være udvekslinger af oplysninger og kan måske føles faceagtige og overfladiske.

Datterens perspektiv:
Du opfatter måske din mor som hysterisk, overbeskyttende og dominerende. Hun blander sig i dine beslutninger, overvejelser og valg.

Du ved måske, at hun gør det, hun gør, på grund af, at hun holder af dig. Men, når konflikten kommer bliver forståelsen af hendes intention, til at du hører, at hun mener, at du ikke selv kan eller er i stand til selv at træffe beslutninger. Du hører, at du er inkompetent, og at hun ved bedre, end du gør. At du ikke magter at være fornuftig og velovervejet.

Idet du føler, at alt bliver evalueret og bedømt, begynder du at informere mindre. Du fortæller først noget, når du har gjort tingene og da i kortfattede vendinger uden at fortælle om dine bagvedliggende grunde.

Idet du føler, at hun blander sig i dine valg og beslutninger, skal hun ikke kende dine overvejelser, da du vil træffe dine egne valg. Kontakten mellem jer bliver således informations- og oplysningsagtig.

Du føler, at din mor forsøger at leve dit liv. Hun giver køb på sig selv, bliver et offer og en martyr.

Resultat:
– I skændes når i ses.
– I føler ikke den anden forstår jer.
– I mister kontakten, som bliver sporatisk, facadeagtig og overfladisk.
– I begynder at informere og observere hinanden uden at give udtryk for jeres holdninger og meninger.
– I identificerer visse emner I holder jer væk fra, da de giver konflikter.
– I udviser begge tegn på tag og sorg (den mistede relation). Dette betyder, at I måske reagerer voldsommere på fremtidige tab og har svært ved at komme over disse tab (kærestesorg, fyring o.l.)
– I føler jer måske som ofre, hvor I er underlagt hændelser, der kommer udefra. Det føles som om I ikke kan påvirke disse hændelser.
– I beklager og brokker jer og søger svarene hos andre end jeres mor/datter. Det er måske de samme historier/emner I gentager, men uden at I kommer tættere på en løsning.
– I overvejer, at I intet har til fælles, og at den anden ikke respekterer jer. I overvejer at bryde kontakten.
– Moren ved måske ikke længere, hvad hun skal gøre andet end at fokusere på at hjælpe og guide. hun mister sig selv og får måske ikke sat grænser overfor andre, deriblandt datteren.
– Mor-datter konflikten kan være så voldsom at moren måske bruger rigtig meget tid på at løse den – og derved opprioritere løsningen på bekostning af andre ting, interesser og/eller relationer. Dette kan føre til følelsen af isolation, ensomhed og til det at føle sig anderledes eller forkert og i sidste ende reducere selvværdet.
– Datteren overvejer ikke at komme hjem. De ting, hun gerne vil tale med sin mor om, forsvinder, som dug for solen, når hun er sammen med moren.

Konflikten inviterer følgende ind:
– Kølighed
– Distance
– Passen på
– Kontrol og dominans
– Kortfattet kommunikation
– At være kort for hovedet
– Angreb, forsvar og kamp
– Handling som provokation/protest
– Offer – krænker – fresler kommunikation og opførsel
– Lavt selvværd og ønsket om at ændre sig
– Internatilisering af problemet. Man ser sig selv som problemet eller den anden
– Søgen anerkendelse
– Konsekvensvurdering
– Mistro og mistillid
– Ikke at gøre det man selv vil
– Miste sig selv og ofre sig

Konflikten får følgende til at gå væk:
– Fortælletrangen
– Nysgerrigheden after diskussion og efter at spørge
– Accept og forståelse
– Indbyrdes respekt
– Grænsesætning
– At lytte til hinanden
– Tillid
– Snaksagligheden
– At dele overvejelser
– Dybde i samtalen

Farens perspektiv:
Faren forsøger måske at være mægler, da han jo holder af begge, men samtidig ikke kan udholde konflikten.

Alternativt holder faren sig ude af samtalen eller fjerner sig fysisk fra mor/datter-samtalen.

Faren taler separat med både moren og datteren og stå måske i en loyalitetskonflikt, da han bliver giver information, men samtidig får at vide, at det ikke må siges videre.

Priser og rabat

Spirit and Mind ApS ønsker, at terapi og coaching skal være en mulighed for alle og giver rabat til: Studerende, arbejdsløse, pensionister og efterlønsmodtagere. Der gives ikke rabat til par- og familieterapi.

Se priser her

Tider og kontakt

Hos Spirit and Mind ApS kan du få tider hos Inge G. F. Larsen til samtaler uden for almindelig arbejdstid. 

Se tider hos Spirit and Mind ApS her

Kontakt Spirit and Mind ApS her

Narrative samtaler med rabat på Frederiksberg og på Skype

Spirit and Mind ApS tilbyder individuel terapi og coaching, business & executive coaching, outplacement samtaler, par- og familieterapi samt terapi med børn og unge på Frederiksberg og over Skype ud fra den narrative tilgang. Endvidere arbejder Spirit and Mind ApS med højtbegavede børn, hvilket er børn med en IQ over 125.

Coaching and Therapy is also given in English for non-Danish speaking persons.

Se et overblik over alle muligheder for samtaler her

Se yderligere information på Spirit and Mind ApS’s hjemmeside her

 

Reklamer

2 kommentarer til “Mor og datter konflikt

 1. Jeg kjente meg svært godt igjen i dette.
  Vet du om det finnes tilsvarende hjelp å få i Norge ?

  mvh Elise Fuglesang Vågmo

 2. Kære Elise Fuglesang Vågmo,

  Tilføjet 17. februar 2012: Der gøres opmærksom på at de priser der er nævnt i dette svar er de priser, der var gældende 16. juni 2010. Til information koster Skype samtaler det samme som en almindelig samtale. For aktuelle priser se venligst Spirit and Mind ApS’ hjemmeside, http://www.spiritandmind.dk/side10.html.
  Tak for din kommentar.

  Jeg tilbyder samtaler over Skype, hvor vi kan tale over internettet med web-kamera, så vi kan se hinanden. Prisn for dette er 200 kr for første time (60 minutter) om du er studerende eller 250 kr (60 minutter) om du ikke er studerende. Time nummer 2 og efterfølgende timer koster 240 kr (60 minutter) om studerende ellers 300 kr for 60 minutter. Betalingen foregår via bankoverførsel.

  Alternativt kender jeg i Oslo Liv Baggerånås, hun er meget erfaren og et utroligt behageligt menneske. http://www.facebook.com/people/Liv-Baggeranas/1588176264. Jeg kender ikke hvilken pris Liv tager, men den er formodentligt højere end min.

  Med hensyn til Skype, er Spirit and Mind ApS et af de få firmaer der tilbyder terapi og coaching over skype. Her er en artikel om terapi over Skype fra den svenske side livscoach.se http://livscoach.se/home/1-nyheter/42-telepsykiatri–terapi-pa-distans.

  Venlig hilsen
  Inge G. F. Larsen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s