Den narrative metode

Narrative terapi og narrativ coaching, hvor kommer den narrative metoden fra og hvem er Michael White, grundlæggeren af den narrative metode?

Narrativ terapi og narrativ coaching er en relativ ny tilgang til terapi og coaching i Danmark. Uddannelse i narrativ terapi og narrativ coaching foregår blandt andet på DISPUK.

Den narrative metode blev introduceret af Michael White, Australien.

Alice Morgan, Narrative Samtaler, 2007, s. 12-13 fortæller historien om tilblivelsen af den narrative metode, således:

Michael White, grundlæggeren af den narrative metode
Michael White, grundlæggeren af den narrative metode

”Michael White, der er grundlæggeren af den narrative metode, var socialrådgiver på et psykiatrisk hospital i slutningen af 70’erne og starten af 80’erne, og den nye ledelse syntes, han var lidt for kæk og ukonventionel. Patienterne og det menige personale kaldte ham “Mike the bike”, fordi han altid enten kørte på sin racercykel eller havde den med sig over alt. Michael White blev forvist til et kælderlokale, hvor han kun fik lov til at arbejde med de sværeste tilfælde af encoprese – ufrivillig afføring – blandt børn.

Ved et tilfælde benævnte han afføringen i bukserne som “sneaky pooh” – “Snigende Pølle”. Den havde så at sige sin egen eksistens og havde en effekt på barnets selvfølelse, på forældrene, på relationen mellem barnet og dets forældre, på forældrene indbyrdes, på forældrenes selvfølelse, på forældrenes forhold til resten af familien, til naboer og venner osv. Ja, “Snigende Pølle” var en værre én, var den.

Den tekniske term for denne måde at tale på er eksternalisering, eksternaliserende sprogbrug eller eksternaliserende samtale. Pointen med eksternalisering er, at ”problemet” gennem denne særlige måde at tale på bliver gjort til noget, der adskilles fra personen, fra den internalisering og fra den effekt, ”problemet” har haft på personen.

Ved den narrative metode bliver der mere plads til personen selv uden skyldfølelser, utilstrækkelighedsfølelser osv. I narrativ terapi og narrativ coaching er slagordet, at problemet er problemet – det er ikke personen, der er problemet.

I den narrative praksis bliver problemer ofte personificeret som selvstændige størrelser eller instanser, der har magt over personer. Problemer har en undertrykkende effekt, idet de stiller sig hindrende i vejen for den måde, personen eller personerne ønsker at praktisere deres liv. Problemer har deres eget liv, som går imod det liv, personen eller personerne ønsker sig for sit/deres eget liv.

Det er den narrative samtales opgave er, at bidrage til at gøre andre og mere oversete erfaringer, initiativer og historier mere tilgængelige, ”tykkere” og mere fyldige, så man herigennem kan blive forbundet med dem, i begge betydninger af ordet forbundet. Der sker en gen-forfattelse af identitet, når personen kan fortælle en anden historie om sig selv end problemhistorien.”

Michael White har dannet Adelaide Narrative Centre og har skrevet adskillige bøger omkring den narrative metode.

Priser og rabat

Spirit and Mind ApS ønsker, at terapi og coaching skal være en mulighed for alle og giver rabat til: Studerende, arbejdsløse, pensionister og efterlønsmodtagere. Der gives ikke rabat til par- og familieterapi.

Se priser her

Tider og kontakt

Hos Spirit and Mind ApS kan du få tider hos Inge G. F. Larsen til samtaler uden for almindelig arbejdstid. 

Se tider hos Spirit and Mind ApS her

Kontakt Spirit and Mind ApS her

Narrative samtaler med rabat på Frederiksberg og på Skype

Spirit and Mind ApS tilbyder individuel terapi og coaching, business & executive coaching, outplacement samtaler, par- og familieterapi samt terapi med børn og unge på Frederiksberg og over Skype ud fra den narrative tilgang. Endvidere arbejder Spirit and Mind ApS med højtbegavede børn, hvilket er børn med en IQ over 125.

Coaching and Therapy is also given in English for non-Danish speaking persons.

Se et overblik over alle muligheder for samtaler her

Se yderligere information på Spirit and Mind ApS’s hjemmeside her

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s